16 listopada 2020 (poniedziałek)- eksperymenty w Mądrych Sowach.
W dniu dzisiejszym Mądre Sówki eksperymentowały z panią Karoliną z Mania Poznawania. Próbowały odpowiedzieć na pytanie: Czy czerwona kapusta może być zielona? Celem spotkania było poznanie różnorodności wybranych substancji; wykrywanie odczynów zasadowych i kwaśnych. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób można sprawdzić, jakie PH ma dana substancja tzn. czy jest kwasem, zasadą czy też jest obojętna. Nazywa to się badaniem właściwości substancji. Podczas badania substancji dzieci wykorzystały sok z czerwonej kapusty, który był wskaźnikiem tj. wskazywał czy dany płyn ( cola, ocet, sok jabłkowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, proszek do prania) jest kwasem ( barwi się na różowo), zasadą (barwi się na niebiesko) czy też jest substancją obojętną (barwi się na fioletowo). Sprawiliśmy, że sok z czerwonej kapusty stał się „wykrywaczem: PH.