W czwartek 16 października Mądre Sowy obchodziły Światowy Dzień Chleba. W trakcie zajęć obejrzały film edukacyjny „Jak powstaje chleb”.
Po wysłuchaniu informacji na temat chleba dzieci zamieniły się w małych piekarzy. Z uwagą zapoznały się z przepisem na chleb z ziarnami oraz procesem jego wykonania. Mądre Sowy najpierw poznały wszystkie składniki, a następnie przystąpiły do działań praktycznych dokładnie odmierzając składniki i przygotowując ciasto. Po dokładnym wyrobieniu ciasta , czekały aż ciasto wyrośnie przykryte bawełnianą ściereczką, aby można go było wyłożyć do foremek i po raz drugi pozostawić do wyrośnięcia. Potem to już tylko pieczenie w odpowiedniej temperaturze w piekarniku. I po około 50 minutach chlebek był gotowy. Dzieci były bardzo zadowolone z efektów swojej pracy. Po wystudzeniu każdy mógł spróbować świeżego chleba, który wspaniałe zarumienił się w przedszkolnym piekarniku. Pozostałą część chleba zostawiliśmy na piątkowe śniadanie.
Będzie smakował z masełkiem i konfiturą z truskawek.