Dnia 25 stycznia w grupie Mądre Sowy odbyły się warsztaty kulinarne na których dzieci przygotowały pyszny deser - gofry. Przedszkolaki najpierw zapoznały się z przepisem, a potem zgodnie z instrukcją samodzielnie wybierały odpowiednie produkty, odmierzały i dodawały do naczynia. Potem za pomocą miksera odbyło się łączenie wszystkich produktów na jednolitą masę. Jedyną pomocą ze strony wychowawcy było pieczenie gofrów. Mądre Sowy wiedziały, że podczas pracy należy zachować zasady bezpieczeństwa podczas korzystania z gofrownicy, przestrzegać higieny i porządku podczas podejmowanych czynności. Po upieczeniu gofrów dzieci przygotowały talerzyki, rozłożyły serwetki i mogliśmy zasiąść do degustacji wspólnego deseru. Wszystkie dzieci zjadły ze smakiem zrobione przez siebie gofry popijając domowym owocowym jogurtem przygotowanym przez panie z kuchni. Zajęcia miały na celu rozwijanie samodzielności i aktywności własnej dzieci, stymulację wielozmysłową, a także rozwijanie funkcji poznawczych. Dzieci zapoznały się z podstawowymi sprzętami kuchennymi, wzbogaciły słownictwo. Wzmocniły swoje poczucie własnej wartości.
E.Ż.