Mądre Sowy kulinarnie -pieczemy chrupiące domowe gofry.
Zajęcia kulinarne to ulubiony przez dzieci rodzaj zajęć. Mają one na celu nauczyć czerpania radości ze wspólnego przygotowywania sałatek, deserów czy też samodzielnie komponowanych kanapek. Podczas zajęć kulinarnych dzieci poznają zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, doskonalą umiejętność posługiwania się sztućcami, uczą przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków oraz utrwalają nawyki kulturalnego zachowania się przy stole. Dnia 10.02.2023r na zajęciach kulinarnych mali kucharze z grupy „Mądre Sowy” zapoznali się z urządzeniem do pieczenia gofrów - gofrownicą. Zapoznały się również z przepisem na pyszne gofry. Po przygotowaniu stanowiska kuchennego, dokładnym umyciu rąk i podwinięciu rękawów przystąpiły do odmierzania składników i wsypywania ich do wspólnego garnka. Kiedy wszystkie produkty znalazły się w naczyniu ochotnicy -kucharze przystąpili do wymieszania ciasta za pomocą robota kuchennego. Ciasto na gofry gotowe! Nadszedł czas pieczenia. W tym czasie dziewczynki ustawiły na stolikach wazoniki z kwiatami i serwetniki z serwetkami. Czas na degustację. Każdy przedszkolak wybierał dodatki według własnego uznania. Część dzieci wybrała gofry z dżemem truskawkowym, inne z bitą śmietaną ale najwięcej było tych z cukrem pudrem. Po minach dzieci było widać, że gofry wyszły znakomite!!! Świadczyć może o tym fakt, że niektórzy chcieli zabrać gofry dla swojego rodzeństwa w domu. Niestety, nie zrobiliśmy dostatecznie dużo ciasta, aby dzielić się z rodzeństwem, ale kto wie. Być może następnym razem pomyślimy i o naszych bliskich. Przecież to nie koniec naszych kulinarnych eksperymentów. Warto nadmienić, że takie kulinarne działania wdrażają do samodzielności, uczą zgodnej pracy w zespole. Zachęcajmy nasze dzieci do wspólnego działania w kuchni. Uwierzcie mi - dla dzieci to wspaniała zabawa, a przy okazji nauka. Ja już wiem, że Mądre Sowy lubią takie zajęcia i wiele w tej kwestii potrafią.